vineri, 3 iunie 2011

Garanţia serviciilor - o idee nedescoperită

Relatarea unei situaţii recente, potrivit careia un pilon al podului din localitatea Bărcăneşti al autostrăzii Bucureşti-Braşov a fost plasat deasupra unei conducte de alimentare cu apa, aduce în atenţie câteva întrebări legate de răspunderea proiectanţilor.
În speţă, putem să ne imaginăm că decontul va fi suplimentat de antreprenor pe cheltuiala beneficiarului, astfel că acesta va scoate din buzunar bani pentru o eroare care vine din proiectare.
Desigur, în România nu există o hartă exactă a reţelelor de utilităţi, însă e greu de crezut că în activitatea de elaborarea a studiului de fezabilitate, efectuarea eventualele foraje făcute în cadrul studiilor geotehnice (găuri realizate la distanţe date de un standard tehnic), alte studii de specialitate, respectiv în lanţul obţinerii avizelor pentru emiterea autorizaţiei de construcţie, nimeni n-a sesizat prezenţa în zonă a conductei de alimentare cu apă a localităţii Bărcăneşti.

Atunci cui putem să-i atribuim responsabilitatea?

La prima vedere suntem tentaţi să afirmăm că proiectantului, însă acesta se acoperă prin indicarea unui studiu de fezabilitate aprobat de beneficiar, semnătura verificatorilor de proiect pe PT, astfel că vina este aruncată în ograda administraţiei – emitentă a avizelor şi autorizaţiilor de care vorbeam.
Întâmplarea nefericită conduce la efectuarea unor operaţiuni suplimentare: reproiectare, modificare aliniament, suplimentare contract supervizare, prelungirea duratei de terminare a lucrărilor, etc., toate acestea fiind consumatoare de timp şi de bani. Başca disconfortul celor care sunt nevoiţi să suporte vecinătatea unui şantier.

Până acum n-am văzut o acţiune în responsabilizarea proiectanţilor sau verificatorilor de proiect, însă aplicarea de penalităţi firmei Egis – consultant pe şantierul autostrăzii Arad – Timişoara - pentru nereguli în elaborarea detaliilor de execuţie aduce o pâlpâire firavă a gândului că începem să ne trezim.
Altădată spuneam că somnul raţiunii naşte monştrii, acum ar fi mai corect să zicem: Somnul raţiunii naşte găuri !
Iar din păcate, aceste găuri se regăsesc şi în buzunarele noastre, ale tuturor celor care suntem denumiţi (fără să ni se ceară părerea, evident – sic!) contribuabili.

Niciun comentariu: