joi, 30 iunie 2011

Pasajul Basarab – recepţia n-a început

Polemica creată, la momentul lansării obiectivului de investiţii „Pasaj denivelat suprateran Basarab”, între beneficiarul Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a creat la nivelul observatorului, mai mult sau mai puţin avizat, o stare de nelinişte.
Dincolo de fastul paradelor de automobilişti şi prestaţia majoretelor, evenimentul, astfel cum a fost reflectat de mass-media, a generat şi o emoţie ce ţinea de reticenţa unor oficiali (I.S.C.) privitor la recepţia lucrărilor.

Din partea investitorului, neliniştea a fost „spulberată” prin declaraţii în genul manea, la nivel de comunicare autorizată vexând acele menţiuni în care cuvintele bestialitate şi legalitate s-au regăsit în acelaşi context.

Deşi am făcut o solicitare către instituţia cu atribuţii în controlul calităţii în construcţii, răspunsul primit nu a fost de natură să lămurească deplin problema. În fapt, nelămuririle rămase fără o explicaţie strict tehnică vizează următoarele:

1. Dacă între investitor şi executant s-au transmis notificări privind terminarea lucrărilor;
2. Dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost invitat sau trebuia să fie invitat la recepţia făcută de beneficiar înainte de inaugurare;
3. Dacă executantul mai are restanţe în executarea lucrărilor stipulate prin contract;
4. Dacă obiectivul prezintă vicii neremediate care sunt de natură să afecteze siguranţa în exploatare.

Pot spune că am primit un răspuns trunchiat de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, cei care doresc să-l lectureze pot sa-mi solicite materialul la adresa t.tarascon@yahoo.com.

În esenţă, putem fi liniştiţi, Inspectoratul în Construcţii Bucureşti a încheiat peste 100 procese verbale de control a calităţii lucrărilor la pasajul denivelat suprateran, iar concluzia este că nu s-au descoperit vicii neremediate.

Pentru celelalte puncte, mesajul este ambiguu.

Anticipez, încercând să găsesc o explicaţie pentru graba autorităţilor locale de a inaugura pasajul. Cel mai probabil, Primăria Bucureşti a preluat o parte din obiectiv înainte de finalizarea integrală a lucrărilor prevăzute de contract, potrivit posibilităţii prevăzute de art. 31 din Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii, aprobat prin H.G. nr. 273/1994:

Art. 31 - În cazurile în care investitorul solicită prelucrarea unei părţi din lucrare înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, se va încheia un proces-verbal de predare-primire între executant şi investitor, în care se va consemna starea părţii de lucrare în cauza, măsurile de conservare, precum şi cele de protecţie reciprocă a desfăşurării activităţii celor două părţi. Toate riscurile şi pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra investitorului, cu excepţia viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare.
Procesul-verbal de predare-primire încheiat în aceste condiţii nu este un proces-verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul-verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime, a viciilor pe care le-a constatat cu ocazia predării-primirii şi le-a consemnat în procesul-verbal respectiv. Pentru partea de lucrare preluată de investitor, perioada de garanţie pentru viciile care nu ţin de siguranţa construcţiei începe de la data terminării remedierilor.

Astfel, dincolo de aspectele vizibile pentru persoanele străine de contract, lipsa elementelor de acces la staţia de tramvai amplasată pe pod (lifturi şi scări de acces), observăm că, în lipsa unui proces verbal de terminare a lucrărilor, Primăria Bucureşti şi-a transferat riscurile şi pericolele pentru partea preluată, urmând ca la finalizarea tuturor lucrărilor de către executant să se procedeze la recepţie.

Textul legal obligă investitorul să invite ISC la începerea recepţiei (art. 8 alin. 2 şi 3 din actul normativ enunţat), astfel că eventualele dubii privind calitatea lucrărilor exprimate de autoritatea de control vor face obiectul unor noi dezbateri. În mod sigur, respectarea exigenţelor esenţiale în această lucrare de construcţii va conduce la evitarea degradării pasajului în termenul (scurt) în care unii doreau sau doresc să ne fi obişnuit.

Niciun comentariu: