miercuri, 27 aprilie 2011

Am leasing, deci pot fi jumulit!

- TAXE DE SOMATIE -

Problemele legate de reducerea salariilor pe timp de criza ne lezeaza pe toti, fie ca suntem bugetari, fie ca lucram in cadrul unor firme private.
Modul in care ne raportam insa la aceasta criza ne afecteaza in mod diferit. Sunt convins ca fiecare dintre voi ati simtit agresiunea din partea serviciului de telefonie mobila care incepe sa te apeleze chiar din ziua in care ai scadenta de plata a facturii, uneori chiar cu anticipatie. Nu mai vorbesc de cei din cadrul unitatilor bancare. Sunt personae anume platite sa te apeleze pentru a-ti aminti ca scadenta de plata a facturii este in ziua x si apoi urmeaza un pototp de amenintari voalate. Toata lumea devine mai nervoasa, toti sunt mai agitati si atenti ca nu cumva sa riste sa ramana neplatiti.

In cele ce urmeaza as dori sa semnalez una dintre problemele care apar in mod frecvent in contractele de leasing financiar. Subiectul este legat de taxele de somatie, o forma scrisa a avertismentului ca a fost atins/depasit temenul scadent al obligatiei lunare de plata.

Care plata?

Pai conform inscrisurilor depuse in cutia postala,  avem pe de o parte factura cuprinzand obligatia la plata ratei de leasing (mai nou diferentiata in capital + dobanda) si factura reprezentand plata primei de asigurare.

Ce este taxa de somatie?

Contractul de leasing financiar semnat pe vremea cand economia duduia (in paranteza fie spus am asteptat 4 luni sa-mi pot achizitiona, pardon, sa primesc in folosinta o masina) contine un articol care priveste masurile ce se aplica in situatia in care realizez plata peste termenul scadent. Scadenta facturilor este invariabil 15 zile calendaristice de la data emiterii, fie ca in cutia postala primesc plicul cu 10 zile inainte de limita. A intarzia peste 2 luni insemana ca se ajunge deja la rezilierea contractului. Deci, odata ce sunt depasite cele 15 zile, cineva de la firma de leasing trimite acasa la utilizator o scrisoare prin care anunta ca potrivit evidentelor dumnealor figurati in baza de date cu un debit in suma de … corespunzator facturii…
Deci o scrisoare/notificare/ o hartie in care este inglobata munca unui angajat ce consulta o baza de date si printeaza o adresa, inscis care ajunge la destinatarul debitor prin posta.

Daca doriti, puteti sa va si revoltati …

Contractul de leasing semnat prevede o astfel de taxa de somatie, insa clauza respectiva impune ca in cazul neindeplinirii obligatiei de plata a oricarei sume datorate, utilizatorul va plati penalitati in valoare de 0,08% pe zi de intarzieire din sumele datorate cat si taxe de somatie cuprinse intre 5-15 euro per somatie.
Deci ati primit o scrisoare acasa din partea firmei de leasing, consecinta esta obigarea la plata unei sume cuprinsa intre 5-15 euro si o penalitate de 0,08% din suma reprezentand rata restanta.

In realitate, in cazul meu, si pornind de aici, probabil si al celor care au semnat un astfel de contract cadru, societatea de leasing a transmis somatie, iar ulterior 2 facturi aferente lunii in curs: o factura reprezentand rata de leasing pe luna curenta + taxa de somatie de 10 euro; o a doua factura cuprindea prima de asigurare pe luna in curs + taxa de somatie de 10 euro.

In alte cuvinte, taxa de somatie a fost dublata, interpretarea decurgand din faptul ca in contract taxa se plateste pentru somatie si nu pentru numarul de facturi emise.

De aici decurg 3 intrebari adiacente:

  1. De ce 10 euro, in conditiile in care in contract taxa avea o valoare intre 5-15 euro?
  2. De ce de 2 ori obilgarea la plata a 10 euro, desi am semnat un singur contract si am primit o singura somatie?
  3. De ce nu s-a calculat penalitatea de 0,08% pe zi de intarziere?

Pornind de aici, un calcul aritmetic simplu m-a condus la concluzia ca firma de leasing a considerat ca este mai profitabil sa impuna de doua ori taxa de somatie decat sa calculeze o penalitate, iar din acesta operatie iesea in castig. Avantajul decurge din realizarea unei comparatii intre cat ar fi reprezentat penalitatile calculate prin operatia aritmetica de inmultire si cei 10 euro trecuti in factura. Desigur, penalitatile nu ar fi adus in contul firmei decat cativa centi, intrucat nu realizasem decat 2 sau 3 zile de intarziere, astfel ca angajatii au vazut interesul companiei.

Evident, am sunat la firma de leasing si politicos am cerut sa mi se precizeze articolul din contract in temeiul caruia mi s-a perceput o dubla taxa de somatie. Vreau sa precizez ca invariabil, la telefon raspund personae lipsite de cunostinte tehnice, care dau raspunsuri halucinante. In cazul de fata, explicatia a venit din faptul ca in contract apare atat locatorul cat si brokerul de asigurare. Merita sa primeasca o prima/bonus.
Am insistat asupra cuantumului, stiut fiind ca o clauza neclara din contract se interpreteaza in favoarea debitorului, a mea mai exact. Telefonic nu am primit nici un raspuns, deci a urmat faza transmiterilor de scrisori.
Una peste alta,  va comunic ca am platit facturile facand abstractie de taxele de somatie, am notificat acest aspect firmei de leasing si am cerut sa refaca  aceste calculele. Cum acest efort este unul peste puteri, angajatii firmei au renuntat sa perceapa taxe de somatii. Si au procedat corect, pentru ca urmatorul pas era sesizarea autoritatii care se ocupa de protectia consumatorului sau, in functie de timpul pe care puteam sa-l aloc, initierea unei actiuni in justitie pentru imbogatire fara justa cauza. Ca mine sunt multi altii care au primit o factura in care s-au inscris sume majorate cu taxe de somatie, iar criza, nu-i asa, ne face sa fim prevazatori cu banii care ies sau intra din/in buzunarul nostru.

Tuturor ganduri bune si atentie la criza. Mai ales la criza altora.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognise what
you're talking approximately! Bookmarked. Kindly also talk over with my website =). We could have a hyperlink trade contract between us

Look at my homepage; diets that work